FAQ (Veel gestelde vragen)

Hoe is de Veerverbinding tussen Prizna en Zigljen?

De veerverbinding: Tussen Prizna ( Dalmatië vasteland ) en Zigljen ( Pag eiland) vaart regelmatig overdag en duurt circa 30 minuten. Prijsindicatie circa EUR 10,- tot EUR 15,- per enkele reis. (Prijswijzigingen voorbehouden)

 

Mag mijn hond mee op vakantie?

Kroatië
Een naar Kroatië te exporteren hond dient voorzien te zijn van een geldige rabiësvaccinatie welke minimaal 30 dagen en maximaal 12 maanden oud moet zijn. Bovendien is een gezondheidscertificaat vereist.

Slovenië
Een naar Slovenië te exporteren hond dient voorzien te zijn van een geldige rabiesvaccinatie welke minimaal 30 dagen en maximaal 12 maanden oud moet zijn. Bovendien is een gezondheidscertificaat vereist, dat maximaal 10 dagen oud mag zijn.

Het certificaat dient te worden gelegaliseerd door de RVV (hiervoor kan uw dierenarts zorg dragen).

Opgepast
Vanaf juli 2004 is er een nieuwe Europese regelgeving die je verplicht om voor je hond of kat een Europees paspoort in je bezit te hebben. Deze is beschikbaar bij de dierenarts. Alle andere formulieren vervallen behalve dan voor Zweden, Groot-Brittannië en Ierland.

 

Hoe gaat het Telefoneren?

Bellen vanuit Nederland naar Kroatië
Kies 00 385 voor Kroatië en laat de 0 weg van het netnummer.

Bellen vanuit Kroatie naar Nederland
Kies 00 31 voor Nederland en laat de 0 weg van het netnummer. 

Met de meeste Nederlandse GSM-abonnementen kun je gewoon in Kroatië bellen. Daarnaast kun je bij kiosken en postkantoren een telefoonkaart kopen. Daarmee kun je in elke telefooncel naar het buitenland bellen.

Kijk op de Beltarieven website voor goedkoop bellen naar Kroatië.

 

Hoe zit het met Vaccinaties?

Er zijn geen bijzondere risico's qua besmettelijke ziekten verbonden aan de reis naar Kroatie. Kroatische vaccinatieprogramma komt eigenlijk overeen met het Nederlandse, behalve dat de babies daar nog een vaccine tegen de tuberculosis krijgen (BCG).
Difterie-Tetanus-Polio is iets wat de GGD altijd adviseert aan reizigers (ze verdienen er ook aardig aan).

Als je kinderen jonger dan 14 zijn en regelmatig gevaccinerd werden volgens het Nederlandse vaccinatieprogramma, zijn ze al beschermd. Die prik heet D(K)TP.
Ook als jullie (volwassenen) in de laatste 5 jaar naar de tropen zijn gegaan of met een snijwond bij een arts/EHBO geweest zijn, kregen jullie meest waarschijnlijk een tetanus-prik, waardoor jullie beschermd zijn.

Hepatitis A is noch in Nederland noch in Kroatië verplicht. Jij loopt hoger risico als jij bijvoorbeeld schelpdieren of zoiets in een twijfelachtige-kwaliteit restaurant eet of als je in vies water zwemt (vervuild door rioleringafval).. De kansen hiervoor moet jij zelf inschatten.

Hepatitis B is een ernstige ziekte, en kan nare gevolgen hebben. Besmettingsmogelijkheden: via bloed(producten) of sexuele contacten. Hij komt in Kroatië niet meer voor dan in Nederland, naar mijn geweten. Wel meer risico bij bepaalde beroepen (b.v.medici), waarvoor vaccinatie verplicht is.

Ik ken geen vakantiegangers die dit allemaal doen. Ik ken ook niemand die zo'n ziekte op een camping in Istrie heeft opgelopen ) In ieder geval, in de zomer let op verdachte eieren, ijs of dergelijke ivm. Salmonella.

Bron: Een arts uit Kroatië.

 

Hoe zit het met Ziektekostenverzekering?

Voordat u op vakantie gaat is het verstandig een reisverzekering met een goede ziektekostenverzekering af te sluiten.
Uw eigen ziektekostenverzekeraar vergoedt niet altijd alle in het buitenland gemaakte kosten.

Tip!
Mensen die medicijnen gebruiken en deze dus meenemen op vakantie doen er goed aan om bij de Apotheek een Geneesmiddelen Paspoort te halen.
Dit is een gratis service van de Apotheker, en bespaart u eventuele moeilijkheden aan de grens.

 

Hoe zijn de Verkeersreglementen?

Alcoholgehalte: 0.0 promille.

Gaat misschien vanaf de zomer van 2008 naar 0.5 promille. (de 0.0 procent regeling wordt afgeschaft, behalve voor jongeren en beroepsrijders). Boetes tot € 260.

Snelheidsbeperkingen - Personenwagen
Agglomeratie: 50 km/u
Gewone wegen: 80 km/u
Autosnelwegen: 130 km/u

Personenwagen met aanhangwagen
Gewone wegen: 80 km/u
Autosnelwegen: 80 km/u

Let op! Automobilisten MOETEN een set reservelampen bij zich hebben.

  • Bij inhalen met de richtingsaanwijzer moet het hele manoeuvre lang gebruikt worden.
  • Elk ongeval moet aan de politie gemeld worden
  • Rijden met de lichten aan is ook overdag verplicht

Hoe is het met de douanecontroles aan de grens?

Na toetreding tot de Europese Unie zullen er bij de grensovergangen met Italië, Oostenrijk en Hongarije geen douanecontroles meer plaatsvinden; de controle blijft alleen bestaan bij de grens met Kroatië. De grenspolitie aan de grensovergangen zullen nog wel blijven controleren of de reizigers bij grensoverschrijding een geldig persoonlijk document bij zich hebben.

Voor inwoners van de landen, die niet tot de Europese Unie behoren, gaat de regeling gelden, zoals die reeds geldt in de Europese Unie. Slovenië is bij toetreding tot de EU niet automatisch lid geworden van de overeenkomst van Schengen; de toetreding hiertoe wordt pas mogelijk na een overgangsperiode van twee jaren en slechts nadat de leden hebben vastgesteld, dat de candidaten aan de voorwaarden voor het lidmaatschap voldoen.Hetgeen betekent, dat de grenscontrole blijft bestaan tot het volledige lidmaatschap van Slovenië van de overeenkomst van Schengen. Vergeet niet uw groene verzekeringskaart mee te nemen.

Verboden artikelen
Als men met het vliegtuig terugkomt in Nederland en men heeft namaakmerkartikelen, beschemde dier-of plantensoorten bij zich, dan loopt men de kans dat deze spullen door de douane in beslag worden genomen. Daarnaast riskeert men een hoge boete.

Bron: ANWB

Hoe zit het met de Cultuurgoederen?

Wordt men betrapt op het meenemen van een cultuurgoed, ook al lijkt het op het eerste gezicht maar een gewone steen te zijn, dan zijn in de meeste landen de gevolgen aanzienlijk. Hoge boetes, inbeslagname en zelfs gevangenisstraf zijn niet uitzonderlijk.

Bron: ANWB

 

Hoe is de afdoening van verkeersdelicten?

Hoewel de politie u bij constatering van een verkeersovertreding staande mag houden en verbaliseren, bent u niet verplicht de boete ter plekke te betalen.

De bekeuring moet binnen 8 dagen na ontvangst worden betaald (bank of postkantoor).

De (justitiële) autoriteiten mogen uw paspoort gedurende maximaal 48 uur innemen, of tot het moment van betalen van de boete of, in geval van een rechtzaak, tot de zitting.

Als u als buitenlander een verkeersdelict begaat dat mede een ontzegging van de rijbevoegdheid tot gevolg heeft, dan wordt op het rijbewijs aangetekend dat u voor de aangegeven periode geen motorvoertuig mag besturen op het grondgebied van Kroatië.

Bron: ANWB

 

Zijn er regels voor vakantiegangers uit België?

 

Vakantiegangers uit België moeten voor Slovenië en Kroatië in het bezit zijn van een geldige Belgische identiteitskaart.