De hoofdstad KRK

De hoofdstad KRK is het administratieve en politieke centrum van het eiland KRK. Het aantal inwoners is ca. 5.500. De geografische coördinaten van Krk zijn: 45º 1' 34" Noorden, en 14º 34' 24" Oosten.
Breedtegraat: 45.0262, Lengtegraat: 14.5734.

Het eiland bezit ook een vliegveld waar in de zomermaanden aan de noordzijde van het eiland (nabij het plaatsje Omisalj) passagiersvliegtuigen met in hoofdzaak vakantiegangers landen.

Het vergt best wel wat oefening om de Kroatische naam van deze stad juist uit te spreken. Curicum, zoals de stad door de Romeinen werd genoemd, was door zijn gunstige ligging een vaak omstreden stad. Veroverd, verwoest, en dan weer heropgebouwd, dat is zowat haar geschiedenis in een notendop.

Door de Frankopans en door de Ventianen werden in de 12de eeuw omvangrijke verdedigingswerken uitgevoerd, die ook vandaag nog overeind staan. De adelijke familie Frankopan was een van de belangrijkste families in de geschiedenis van Kroatië. In die periode werd Krk lange tijd bij Venetië aangesloten. Daarna kwam het, tot het einde van de eerste wereldoorlog, in Oostenrijkse handen. Pas met het uiteenvallen van Joegoslavië werd Krk Kroatisch.

De binnenstad is een kluwen van straatjes waar u, waar u ook kijkt, prachtige gevels en magische gewelven ontdekt. Trek wel stevige stappers aan, want de geplaveide straatjes kunnen behoorlijk glad zijn. En voor nog meer informatie zie deze site!

Tropisch Aquarium en Terrarium in het centrum van Krk
In het centrum van de stad Krk, (in de voormalige discoclub Jungle ) heeft sinds mei/juni 2016, het eerste tropische aquarium en terrarium van Kroatië haar deuren geopend. In het aquarium kun je meer dan honderd vissoorten, schelpen, slakken en een grote collectie koraal bewonderen. Daarnaast kunnen bezoekers 3D films over tropische onderwaterwerelden bekijken in een speciale projectieruimte.  Kortom, plezier voor het hele gezin. 

Nog even dit
Door het jaar heen worden er in Krk ook evenementen gehouden, kijk hiervoor op deze link van het Toeristenbureau van de stad Krk. (De tekst is in het Duits).