Even voorstellen, Kroatië

Vlag van KroatiëKroatië is een van de deelstaten van het vroegere Joegoslavië. In de tijd dat Tito er de scepter zwaaide en in de jaren erna, een gekend vakantieland. Men trok er heen om kennis te maken met groene heuvels, schitterende natuur, fijne temperaturen en een zee die diepblauw was.

Dat is inderdaad het vroegere Joegoslavië, maar dat is vooral het huidige Kroatië. Gemakkelijk te bereiken over goede wegen, gemakkelijk te bereizen dankzij een prima infrastructuur.

Mensen kennen Istrië met zijn uitgebreide faciliteiten ten behoeve van het toerisme. Dat het een deel is van Kroatië is minder bekend. 

Mensen herinneren zich de beelden van verwoeste steden en dorpen, de naam Vukovar schiet veel mensen daarbij te binnen. Zeker, ook dat is Kroatië en u zult er, als u het land intrekt, mee geconfronteerd worden.

Het land wordt echter, voorzover de financiële middelen dat toelaten, in hoog tempo herbouwd. Dat betekend dat een plaats als Dubrovnik, dankzij de extra steun van de UNESCO, sneller weer in goede doen zal zijn dan bijvoorbeeld Karlovac of het al eerder genoemde Vukovar.

Natuur en cultuur
Natuur en cultuur liggen in Kroatië vaak op minder dan een steenworp afstand van elkaar. Stranden die herinneringen oproepen aan tropische paradijzen en kristalhelder water waarop en waarin van alles te ontdekken valt, een uitgebreid nachtleven als u daarvan houdt. De bevolking is vriendelijk en bereid het u naar de zin te maken, zonder u lastig te vallen of u in een keurslijf te dwingen. Grote steden met oude kernen nodigen u uit om heden en verleden met hen te delen.

Honderden campings en duizenden hotels en pensions in iedere denkbare prijsklasse en met alle denkbare voorzieningen zijn zomer en winter ingericht om u als gast te ontvangen.

Bron: Wereldwijzer Kroatië

Welkom in Kroatië, dobro došli u Hrvatsku!

Zandstranden
Zandstranden zijn in Kroatië op één hand te tellen. Over het algemeen zult u vooral stranden met kiezelsteentjes, stranden met een combinatie van kiezelstenen en betonplaten of rotsstranden aantreffen.Dit heeft als groot voordeel dat de zee erg helder is, maar wordt over het algemeen als wat minder comfortabel ervaren. Wilt u informatie over de zandstranden in Kroatië kijk dan op de website van kroatie.nl op de interessante links pagina.

Kroatië, de populairste vakantiebestemming ter wereld
Kroatië is de populairste vakantiebestemming ter wereld volgens een analyse van Google data.
De website teflSearch analyseerde waar gebruikers uit 80 landen (in 52 talen) het meest naar zoeken op het internet. Voor vakantiebestemmingen geldt dat er online het meest werd gezocht naar Kroatië als vakantiebestemming (2,71%)

Beste toeristenseizoen aller tijden in Kroatië 
Kroatië heeft in 2016 geweldige resultaten behaald als vakantiebestemming.
Er waren 80 miljoen overnachtingen van januari tot het begin van september.
Dit zijn meer overnachtingen dan in het hele voorgaande jaar.

Feest - en gedenkdagen 2023

Datum Omschrijving
1 januari Nieuwjaarsdag (Nova godina)
6 januari Driekoningen (Sveta tri Kralja)
19 maart Vaderdag
9 en 10 april Pasen
1 mei Dag van de Arbeid (Praznik Rada)
14 mei Moederdag
30 mei Dag van het parlement
22 juni Dag van de Strijd tegen de Fascisten
25 juni Oprichting van de republiek (Nationale feestdag)
5 augustus Dag van de bevrijding en nationale dankbaarheid
8 oktober Onafhankelijkheidsdag
29 oktober Begin van de wontertijd
1 november Allerheiligen (Svi Sveti)
6 december Sint Nicolaas
25 en 26 december Kerstmis