Het Eiland KRK

Voor de Adriatische kust en sinds 1980 door een 1430 meter lange twee bogenbrug
(Krčki Most, zie foto hiernaast) verbonden met het vasteland van Kroatië vinden we het mooie eiland KRK. Het eiland Krk maakt onderdeel uit van de Kvarnerregio.

Het eiland Krk is in twee delen te scheiden
Het noordelijke deel biedt veel rotshellingen en met name in het binnenland een prachtige natuur. Aan de zuidzijde van Krk vindt u schilderachtige dorpjes met stille stranden en groene weiden. 

Het eiland Krk is over het algemeen een groen eiland. Het glooiende landschap is afwisselend, bepaalde gedeelten zijn dor en droog kaal, en fijn-rotsachtig. Er zijn zelfs heuvels te vinden van meer dan 500 meter hoogte. Het hoogste punt van het eiland is echter de Obzova, in het oosten van Krk, met een hoogte van 568 meter.

Het eiland KRK was tot kort geleden het grootste eiland van Kroatië met een oppervlakte van ca. 409.9 km2, en heeft ca. 18.000 inwoners. Door het stijgen van de zeespiegel is het eiland Krk nu 405.22 km2, en het eiland Cres (excl. Losinj) 405.70 km2.

Krk-stad heeft ongeveer 6000 inwoners. De Geo-coordinaten zijn: 45.03°Noord, en 14.58°Oost.
Het eiland heeft 68 dorpen die verdeeld zijn over de gemeenten Omisalj, Malinska, Punat, Baska, Vrbnik en Dobrinj.

De sfeer van het eiland KRK
Een schitterend uitzicht doet je hart vergullen, vooral als de schemer gaat vallen en er een betoverend licht valt over het water. Krk, een droomeiland idylisch en schilderachtig, waar het heerlijk uitrusten is. Maar waar men ook kan genieten van muziek, het heerlijke eten, een goed glas wijn, en zo ontdekken ook jullie het fraaie eiland krk. Al een beetje trek gekregen?
 

Gouden Eiland
Krk wordt vaak het gouden eiland genoemd wegens haar rijkdom. Deze rijkdom moet men dan niet begrijpen als edelmetalen en geld, veeleer kan men denken aan het feit dat het eiland zichzelf van oudsher kon onderhouden. De zee is rijk aan vis en schelpdieren, de schapen in het binnenland produceren voortreffelijke kaas en Krk beschikt over zijn eigen olijfolie.

Aan de weelderige wijnranken rijpt de beroemde, zware en goudgekleurde Zlahtina, die een voortreffelijke wijn zal worden. En, wat verder nauwelijks op een ander Adriatisch eiland te vinden is: drinkwater in een meer in het centrum van het eiland. Later beschreef men Krk ook wel als het gouden eiland omdat in de voormalige vissersdorpen - zoals Njivice, Malinska of Baska - het toerisme bloeide. Om deze ontwikkeling te ondersteunen werd Krk door middel van een brug met het vasteland verbonden en bij Omisalj werd een vliegveld aangelegd. De naam van dat vliegveld is Rijeka Airport.

Kroatische vorstengeslacht
Krk was het belangrijkste leengoed van het kroatische vorstengeslacht der frankopani's, dat zijn bloeiperiode beleefde tussen de 13e en 15e eeuw. In het wapen van de frankopani's is de oorsprong van de familienaam aangegeven, twee fraaie leeuwen worden hier met een stuk kruh (brood) getemd, en zo koest gehouden, (lat:frangere panem).

Krk een prachtig eiland in de Kvarner. Prachtig hoe de maan zich spiegelt op het water, een lust voor het oog. In het hoog- en laagseizoen heerst er rust en idylle, Krk een parel van een eiland, aan de westzijde uitstekend beschut tegen de stormen van de Bora, Krk met zijn kleine inhammen en baaien, hier straalt een mediterrane sfeer die zijn weerga niet kent.

In de verte scheert een vogel laag over het water op zoek naar een lekker hapje. Zlatni Otok, het gouden eiland, nou met recht hoor, hier op dit prachtige plekje pal aan het water met uitzicht op de haven zou ik wel oud willen worden, hier op deze plaats hebben heel wat schilders en dichters meesterwerken achtergelaten. Kroatië mag trots zijn op dit grootse eiland in de Adriatische zee.

Met dank aan Cleppie voor een bijdrage aan bovenstaande tekst.

Het mooiste eiland

Het is ook een van de mooiste eilanden van de 1185 eilanden die voor de 1778 km lange Kroatische kust zijn gelegen. Maar 66 van deze eilanden zijn bewoond.

Elk eiland is een botanische tuin, en op zijn eigen wijze uniek wat betreft de plaatsjes Klimno en Soline. De vroegere welvaart in deze regio was niet alleen te danken aan de visvangst, maar ook aan de wijnbouw en zoutwinning Waar vroeger de zoutpannen lagen is nu een strand aangelegd, waar iedereen in de vrije natuur gratis gebruik kan maken van de geneeskrachtige modderbaden.

Met de fiets het eiland Krk verkennen
Het eiland Krk is uniek om vele redenen. Gewoon naar het eiland komen en op maar één plek verblijven zou erg zonde zijn; het eiland heeft namelijk erg veel te bieden. De fiets is het ideale middel om het eiland op een leuke en informatieve manier beter te leren kennen.

Om de talrijke bezienswaardigheden op het eiland met de fiets nog beter toegankelijk te maken, wordt er hard gewerkt aan het afronden van de aanleg van een fietspadennetwerk met een totale lengte van 130 kilometer. Hierdoor zult u tijdens uw aangename fietstocht alle eilandattracties op een makkelijke manier kunnen bezoeken.

Een fietstocht langs de eilandkust van Krk is echt een aanrader. De kust is grotesk met talrijke inhammen, zandstranden en baaien wat een subliem zeepanorama biedt. Op het eiland bevinden zich twee grote, imposante meren - Jezero en Ponikva, en drie rivieren- Veli of dobrinjski potol, Vretenica en Vela Rika. Hier kunt u tijdens een pauze genieten van een verfrissende duik in het water. Wat u zeker niet moet vergeten tijdens uw bezoek aan Krk zijn de vogelreservaten waar vele gieren verblijven.

Bron: Kroatisch Verkeersbureau.

Een bezoekje waard

  Ook hier vindt u her en der verspreidt de sporen van de woelige geschiedenis in de vorm van Romeinse ruïnes. Het eiland KRK beschikt over vele hotels, appartementen en campings, en is voor de nieuwsgierige vakantieganger best de moeite van een bezoekje waard.

Waarschuwing!
Als men éénmaal het eiland KRK heeft bezocht, zal het u erg veel moeite kosten om daar niet meer terug te keren...