Het eiland Cres

Wat het klimaat betreft bieden Cres en Losinj in vergelijking tot Istrië en de andere grote noordelijke eilanden zoals Krk en Rab een extra voordeel: de grens tussen het submediterrane en het mediterrane klimaat loopt namelijk halverwege het eiland Cres, hetgeen duidelijk waarneembaar is aan de zeer verschillende boom- en plantengroei.

Ten noorden van deze grens verliezen de meeste bomen in de winter hun bladertooi; ten zuiden ervan is de natuur groenblijvend en zijn de zomers aanzienlijk droger en zonzekerder.

Het Vrana meer
Ben je iemand die graag de natuur in gaat? Het Vrana meer (zie foto hier boven) is een van de diepste zoetwatermeren van Oost Europa. Het meer bevindt zich midden op het eiland Cres, heeft een maximale diepte van 76 meter en een omtrek van 5,75 km². Het waterniveau ligt boven het zeeniveau, maar het diepste punt ligt onder het zeeniveau. Het Vrana meer dient als drinkwatervoorziening voor de eilanden Cres en Losinj. Het meer is om deze reden geheel afgesloten en is daarom verboden terrein. Ondanks dat er niet gezwommen mag worden is het toch zeker de moeite waard om te gaan genieten van het mooie landschap. Het meer heeft een eigen mythe. Er zou zich op de bodem van het meer namelijk een kasteel bevinden.

De tweelingeilanden
De tweelingeilanden Cres en Losinj met hun totale oppervlakte van ca 405.70 km2 en hun vele stadjes en dorpjes bieden aan ieder een keur van mogelijkheden om zijn of haar vakantie op zijn eigen favoriete wijze door te brengen.

Losinj ligt op 1400 kilometer rijden van Utrecht. Het eiland is zomers ook per propellervliegtuig te bereiken via Venetië, Lugano of Zagreb. De mooiste hotels, waaronder Hotel Bellevue, zijn in handen van Losinj Hotel & Villas.Dezelfde onderneming bezit ook camping Cikat. Andere campings en homestays zijn hier te vinden.