Mooie plekken

Banje Beach in top 3 mooiste stranden ter wereld
Het trendy Banje Beach in Dubrovnik (zie foto hiernaast) is door het Amerikaanse magazine Marie Claire verkozen tot het derde mooiste strand ter wereld. Koplopers in deze top tien zijn het Anse Victorin strand op Bali en het Dreamland strand op de Seychellen.

 Datgene wat Banje Beach zo aantrekkelijk maakt is niet alleen het prachtige strand, maar vooral ook het bruisende nachtleven. Daarnaast biedt het strand volgens de jury het mooiste uitzicht op de Middellandse zee. En dat uitzicht is inderdaad wonderschoon, vanaf het strand kijkt men namelijk recht op de eeuwenoude stadsmuren van het historische Dubrovnik.

Naast het strand scoorde ook de op Banje Beach gelegen strandclub East West Club hoog op een internationale lijst, deze haalde namelijk een plekje op de lijst van 40 beste strandclubs ter wereld. Voor meer informatie kijkt u op Banje Beach.

Woeste rotskust, azuurblauw water en altijd zon
Kroatië heeft de communistische principes na de oorlog snel overboord gegooid en is opgebloeid tot een levendig land.

Zonovergoten stranden, woeste kusten, duizenden eilandjes en een kristalheldere, azuurblauwe zee maken van Kroatië een fantastisch vakantieland. Zon, zee en strand zijn de belangrijkste trekpleisters en de Kroaten hebben dat goed begrepen. De hele kust is namelijk bezaaid met campings.

Kroatische zee schoonst in het Middellandse-Zeegebied
Kroatië heeft nog steeds de schoonste zee in het Middellandse-Zeegebied, schoner dan de zee in Italië, Spanje en Frankrijk.

Dat toont het onderzoek aan van het Kroatische ministerie van milieu, en ruimtelijke ordening en bouw. Het onderzoek toont voor de zesde keer dit jaar deze uitstekende resultaten. 

Van de 863 onderzochte locaties langs de kust, van Istrië tot Dubrovnik, is op 846 plaatsen of op 98% van de gecontroleerde plaatsen de zee meer dan voldoende geschikt voor zwemmen. Eerder al wezen de testen uit dat de Kroatische zee vele malen schoner is dan de zee in Italië, Spanje, en Frankrijk.

Kroatië controleert de kwaliteit van het zeewater veel strenger dan andere Europese landen. De Europese richtlijnen voor de controle van het zeewater hanteren twee criteria – sterke aanbevolen en verplicht. In tegenstelling tot andere landen heeft Kroatië besloten de aanbeveling als verplichting te hanteren. Dit omdat de Adriatische zee gesloten is en vrij ondiep is. De Kroatische experts hanteren deze strengere parameters om de Adriatische zee zo goed mogelijk te behouden.

Bron: kroatie-info

Heerlijk nazomeren in Kroatië
Terwijl hier in Nederland de herfst zich alweer aankondigt, stijgt het kwik in Kroatië nog steeds tot zomerse temperaturen.In Dubrovnik worden zelfs nog zeer beminnelijke temperaturen van boven de 30 C° gemeten. Ideaal dus voor wie nog even heerlijk wil nazomeren voordat de winter zijn intrede doet.

Kroatië biedt tal van mogelijkheden voor heerlijke strandvakanties in de herfst. Zo is het Banje Beach in romantisch Dubrovnik verkozen tot het derde mooiste strand ter wereld! Daarnaast springen luxe resorts en bijzondere traditionele overnachtingsmogelijkheden als paddestoelen uit de grond en bruist het hele land van de festivals en evenementen.

Elke centimeter van het historische centrum van Dubrovnik is het bekijken waard. De havenstad staat dan ook niet voor niets sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Denk aan smalle straatjes, indrukwekkende stadspoorten, prachtige bouwwerken en knusse pleintjes. De hoofdstad van Kroatië wordt jaarlijks overspoeld door toeristen. Om de drukte in de stad tegen te gaan, heeft de burgemeester m.i.v. 2020 een nieuwe maatregel ingevoerd.

Geen terassen meer in het te druk wordend Dubrovnik.
De komende vijf jaar mogen er geen terassen in Dubrovnik meer bijkomen. Het is zo druk in de smalle straatjes van de Kroatische havenstad dat de burgemeester Mato Frankovic dit heeft besloten.De regel betekent dat er ook geen nieuwe restaurants in de populaire Adriatische stad kunnen openen. De meeste restaurants hebben een terras nodig omdat er binnen in de panden weinig ruimte is.

De mooiste stad van Kroatië is té druk
Het Kroatische Dubrovnik is al enige jaren een populaire vakantiebestemming. Deels vanwege de televisieserie Game of Thrones die daar onder meer is opgenomen, en deels omdat het wordt beschouwd als een van de mooiste steden van de Adriatische kust. Inwoners vergelijken Dubrovnik wel eens met Disneyland. Die aantrekkingskracht heeft ook een keerzijde. De stad wordt s'zomers overspoeld door toeristen. In 2018 bezochten 2,3 miljoen mensen Dubrovnik. De stad zucht met name onder de cruiseschepen. Burgemeester Frankovic heeft deze zomer al een maximum ingesteld van twee cruiseschepen per dag, en heeft 80 procent van alle souvenirshops van straat gehaald.

Bron: ANP/ZOOVER

Slavonië: onontdekte parel van Kroatië
In het noordoosten van Kroatië bevindt zich de regio Slavonië. Vanwege de ligging in het binnenland klinkt het u misschien niet direct bekend in de oren, maar daardoor is de regio niet minder interessant.

Om deze regio beter onder de aandacht te brengen bij de vakantieganger heeft het Kroatisch Verkeersbureau in samenwerking met het Ministerie van Zee, Toerisme, Verkeer en Ontwikkeling diverse projecten opgezet om het toerisme naar deze regio te bevorderen. En met succes! Van een aantal van de nieuw ontwikkelde initiatieven kunt u dit zomerseizoen al genieten.

Slavonië, dat omringd wordt door de landen Servië, Bosnië Herzegovina, Hongarije en de rest van Kroatië, is mede vanwege zijn ligging rijk aan tradities en probeert deze tradities op een leuke manier aan te prijzen. Zo kunt u hier diverse evenementen bezoeken, zoals de Pozega cultuurzomer, folklorefestivals en de Slavonische vissoep-wedstrijden.

Ook worden er wijnroutes uitgezet, die langs verschillende attractieve dorpen, cultuurmonumenten en musea voeren.

Als u van plan bent de regio te bezoeken, adviseren wij u een bezoek te brengen aan de natuurparken Kopački rit en Papuk. Maar ook het indrukwekkende oorlogsmonument van Batina en de historische binnenstad van Osijek, waar het vanaf 2006 mogelijk is een ritje te maken in de oudst werkende tram van Europa, zijn een bezoekje waard.

Aangezien de regio redelijk vlak is, zijn hier tevens mooie fietstochten te maken door de prachtige natuur en langs lieflijke dorpjes. En waar u ook komt, u zult altijd vriendelijk verwelkomd worden door de gastvrije bevolking!

Bron: Kroatisch Verkeersbureau.

Naakte muzes tegen dresscode katholieke kerk

Buiten deze mooie plekken heeft de Katholieke Kerk (in het verleden) een brief naar de gemeente Krk gestuurd met het voorstel een kledingcode voor het oude stadscentrum van Krk in te voeren.

Monseigneur Ivan Kordic
De vertegenwoordiger van de Katholieke Kerk, toen Monseigneur Ivan Kordic, legt uit dat het dragen van ongepaste kleding voor schaamtevolle situaties zorgt voor de lokale bevolking maar ook voor bezoekers van elders. Hij denkt niet dat een dergelijke maatregel negatieve gevolgen kan hebben voor het toerisme op het eiland.

De gemeentelijke ambtenaren hebben echter niets ondernomen met betrekking tot dit verzoek. In een diplomatiek antwoord aan de Kerk wordt uitgelegd dat naleving en sanctionering van dergelijke maatregelen praktisch onmogelijk is.

De toeristische dienstverleners zijn minder diplomatiek. Kledingvoorschriften kunnen gelden voor sacrale objecten, maar betreding van openbare ruimten is een kwestie van persoonlijke vrijheid en kleding is een kwestie van persoonlijke smaak.

Het verkeersbureau van Krk is verbaasd over een dergelijk voorstel voor kledingvoorschriften in openbare ruimten. De directeur meent dat de gasten die het eiland Krk bezoeken zich niet schuldig maken aan het dragen van ongepaste kleding en vindt het voorstel overbodig.