Slovenië

Slovenië, aan de zonnige zijde van de alpen en sinds 1991 onhafhankelijk is een jonge staat met een oude cultuur en een fantastisch landschap.

De groene omgeving met imposante berglandschappen en uitgestrekte alpenweiden zijn vooral zeer in trek bij de natuurliefhebbers en rustzoekers die hier alle elementen voor een heerlijke ontspannen vakantie vinden.

Slovenië is een redelijk ontwikkeld land, met goede overnachtingsmogelijkheden, campings, en verzorgd openbaar vervoer. Het land heeft een oppervlak van 20.273 vierkante kilometer en is ongeveer de helft van Nederland. Er wonen ongeveer twee miljoen mensen in Slovenië. Meer dan tachtig procent van de bevolking is katholiek.

Op de foto rechtsboven is het meer van Bled zichtbaar, met in het midden het eilandje met de Maria Hemelvaartskerk (Cerkev Marijinega vnebovzetja) uit de 9e eeuw met fresco's en een gouden altaar.

Het meer van Bled ( Sloveens Blejsko jezero) ligt tussen de Karawanken en de Julische Alpen in het Noordwesten van Slovenië bij de plaats Bled. Het meer is 2120 meter lang en 1380 meter breed en heeft een maximale diepte van 30,6 meter. Er zou een warme bron in het meer zijn, wat echter niet belet dat het s'winters dichtvriest. Het meer ligt 35 kilometer van Ljubljana International Airport en 55 kilometer van Ljubljana.

Op het meer mag men roeien en zeilen, maar niet met gemotoriseerde boten varen. Een typisch verschijnsel zijn de boottochten per Pletna, een overdekte gondel.

Ten westen van het meer bevindt zich het Pokljuka plateau met de kloof Pokljuška soteska van 2 kilometer lang met een waterval.

Tip: Meer informatie over dit prachtige land.