InfoDe Kroatische Kuna is nu de Euro geworden

Munteenheid
Kroatië is vanaf 01-01-2023 overgegaan op de Euro. (Omrekeningskoers: HRK 7,53450 per € 1,-)
Daarmee is het land, na vele jaren voorbereiding, toegetreden tot de prestigieuze Eurozone.
En Kroatië is vanaf die datum ook een Schengenland geworden!
Dat betekent dat er normaal gesproken óók geen pas/grenscontrole meer zal plaats vinden!

Er zijn munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent, en ook een munt van1 Euro en 2 Euro.
Bankbiljetten bestaan er ter waarde van: deze informatie volgt later! 

Afbeelding rechts is nog even een herinnering aan de Kroatische Kuna

Voordat Kroatië de gemeenschappelijke munt kon invoeren, was het al bijna 10 jaar lid van de EU.  Waarom heeft het dan toch zolang moeten duren? Dat komt omdat de landen aan zeer strenge economische eisen moeten voldoen voordat de Euro mag worden ingevoerd. Eisen op het gebied van inflatie en staatsschuld bijvoorbeeld.

Verder heeft Kroatië namelijk niet op tijd genoeg munten kunnen slaan voor de eigen bevolking. Hierdoor heeft onder andere De Nederlandse Bank moeten bijspringen door de Nederlandse Euromunten aan Kroatië te verkopen. Het is dus goed mogelijk dat er Kroaten zijn geweest die hun Kuna's omwisselden voor Euromunten - en onze munten met het portret van Koning Willem-Alexander ervoor terugkregen.

Op elke Kroatische Euromunt ziet u een schaakbordpatroon. Dit patroon komt ook voor in het Wapen van het land. Meer dan 1.000 jaar geleden werd, volgens een legende, de Kroatische koning Stephen Držislav gevangen genomen door de Venetianen. Tijdens zijn gevangenschap speelde hij een schaakwedstrijd tegen de leider van de Republiek Venetië. Hij wist alle drie de potjes te winnen. Daarmee herwon hij zijn vrijheid - en volgens sommige verhalen kreeg hij weer zeggenschap over een deel van Kroatië. Sindsdien wordt het schaakpatroon in het Wapen gebruikt als symbool voor de overwinning.

Naast het schaakbord, toont elke munt een ander belangrijk Kroatisch symbool.
Op uw 2 Euromunt ziet u bijvoorbeeld een geografische kaart van het land. De 1 Euro bevat daarentegen een afbeelding van het diertje waarnaar de oude munteenheid is genoemd. De marter, in het Kroatisch 'kuna' genoemd.

Op de munten van 50, 20 en 10 Eurocent is Nikola Tesla afgebeeld. Hij wordt gezien als één van de grootste uitvinders en natuurkundigen aller tijden. Tesla is vooral bekend als uitvinder van belangrijke onderdelen van het elektriciteitsnet. Niet voor niets is het beroemde automerk naar deze uitvinder vernoemd.

Het Glaolitisch schrift is te zien op de munten van 5, 2 en 1 Eurocent. Dat is het oudste bekende Slavische schrift. het is ontstaan in der 9e eeuw en tot in de 19e eeuw gebruikt in Kroatië. Op de munten zijn de "H" en de "R " afgebeeld. In het Kroatisch wordt het land namelijk "Hrvatska" genoemd.

Tekst: Amsterdams MuntKantoor
https://www.euroset-kroatie.nl/

@ JaPa