FAQ (Veel gestelde vragen)

Heb ik een geneesmiddelen paspoort nodig?

Als u op medisch advies medicijnen gebruikt: vraag dan uw apotheker vóórdat u op vakantie gaat om een geneesmiddelen paspoort. Toon dit paspoort bij een bezoek aan arts, specialist, apotheek en bij ziekenhuisopname in het buitenland.
 

Hoe zit het met de Europese gezondheidskaart EHIC?

Sinds 1-7-2013 is de Europese gezondheidskaart de EHIC ook in Kroatië geldig. Met de EHIC heeft u recht op noodzakelijke medische zorg tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland.
 
De EHIC is alleen geldig in landen die vallen binnen de EEG. Elke burger die een basisverzekering heeft afgesloten en voor een tijdelijke periode naar het buitenland gaat voor bijvoorbeeld vakantie of werk, kan kostenloos in aanmerking komen voor een EHIC. De EHIC is persoonsgebonden. Met de kaart heeft u geen recht om naar het buitenland te reizen met als doel een medische behandeling te krijgen.
 
Dus vanaf 1 juli 2013 is voor Kroatië voor elk gezinslid afzonderlijk de EHIC geldig, plus Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Zwitserland, Macedonië en Australië.
 

Kan ik Ritalin mee op reis nemen?

Gebruikt u medicijnen die onder de narcoticawet vallen, zoals Ritalin of Morfine, dan hebt u een artsenverklaring nodig die gelegaliseerd is door de Rijksdienst voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

In de artsenverklaring moet staan dat het om geneesmiddelen voor persoonlijk gebruik gaat. Reist u binnen de Schengenlanden, dan kunt u een Schengenverklaring door uw arts laten invullen.

 

Hoe zit het met het autobahnvignet voor Slovenië?

In Slovenië is al vanaf 1 juli 2008 voor auto's tot 3,5 ton een vignet verplicht voor de snelwegen. Dit is in de plaats gekomen van de tolheffing. Voor zwaardere auto's blijft de tol voorlopig bestaan. Er zijn vignetten voor 7 dagen geldig vanaf de gewenste datum, deze kost € 15,00 voor personenauto's met of zonder aanhanger.

Een maandvignet geldig vanaf de gewenste datum t/m de zelfde datum in de daaropvolgende maand (bijvoorbeeld 17-08 t/m 17-09) resp. tot aan het verstrijken van de laatste dag van de maand wanneer de volgende maand geen dag met hetzelfde getal heeft (bijv. 31-01 t/m 28-02), € 30,00, en een jaarvignet kost € 110,00 en is geldig van 1 december van het voorgaande jaar t/m 31 januari van het daaropvolgende jaar.

De vignetten zijn te koop bij de tolstations, benzinestations in Slovenië en de buurlanden en in de toekomst waarschijnlijk ook bij de ANWB. Wat ook belangrijk is, is dat je het aankoopbewijs van je Sloveniëvignet moet bewaren om deze aan de politie te kunnen tonen als daar bij een controle om wordt gevraagd.

Ook is het aankoopbewijs van belang als je ruitbreuk/vervanging van de voorruit hebt gehad. Het oostenrijkvignet is niet geldig in de Karawankentunnel (grens Oostenrijk-Slovenië) Hiervoor betaal je voor een enkele reis nog eens € 7,20 met of zonder caravan.

 

Wat verandert er nu Kroatië lid is geworden van de EU?

Grensovergang geopend
De grensovergang tussen Slovenië en Kroatië is nu geopend, de douane is afgeschaft en Kroatië treed toe tot de vrije EU-markt voor goederen.

Betalen met Kuna of Euro?
Voorlopig blijft de eigen munt, de Kuna nog bestaan. Op termijn en dat kan ook nog jaren duren, zal de Euro ingevoerd worden. De verwachting is dat dit in 2019 gaat gebeuren.

 

Paspoort of ID-kaart nodig voor Kroatië?

Totdat Kroatië is toegetreden tot de Schengenzone van paspoortvrij reizen blijven grenscontroles bestaan, u heeft dus nog steeds een paspoort of een ID-kaart nodig.

Het in werking stellen van het Schengenverdrag voor paspoortvrij reizen naar Kroatië zal nog enkele jaren duren.

Kan ik als minderjarige zonder ouder/voogd naar Kroatië reizen?

In Kroatië worden minderjarigen (onder 18 jaar), die reizen zonder ouder of wettelijke voogd, met ingang van 6 april 2008 slechts toegelaten als zij beschikken over een door de ouder of wettelijke voogd getekende originele verklaring waarin toestemming wordt verleend alleen of met derden te reizen.

Deze verklaring moet zijn opgesteld (of zijn vertaald) in de Engelse of Kroatische taal. Van belang is dat in de verklaring zijn opgenomen de gegevens van de minderjarige en de ouders of wettelijke voogd, de gegevens van de volwassene(n) die met de minderjarige op reis is, doel van het verblijf, periode van verblijf en de handtekeningen van de ouder of wettelijke voogd zijn gelegaliseerd.

Een standaard verklaring vindt u op de website van de Nederlandse ambassade in Zagreb. Voor meer informatie dient u contact op te nemen met de ambassade van de Republiek Kroatië in Den Haag.

 

Hoe zit het met Hepatitis A?

Hepatitis A is een zeer besmettelijke ziekte die in tropische landen als kinderziekte voorkomt. Nederlanders die na de oorlog zijn geboren, hebben deze ziekte waarschijnlijk niet doorgemaakt.

Het virus dat Hepatitis A veroorzaakt wordt door voedsel overgebracht en komt vaak voor in schaaldieren en ongekookte groenten. Volwassenen kunnen van geelzucht ernstig ziek zijn en langdurig klachten houden. De vaccinatie biedt een vrijwel volledige bescherming.

Kijk op de website van gezondopreis.nl voor meer informatie.

Heb ik recht op teruggave van de BTW?

Ja, buitenlanders die geen permanente of tijdelijke verblijfplaats hebben in Kroatie (dus o.a. Nederlandse toeristen) hebben het recht op BTW (in kroatisch: PDV) teruggave over goederen (geen diensten en geen brandstoffen) gekocht in Kroatie. Personen met een dubbele nationaliteit waarvan er 1 de kroatische is, zijn uitgesloten van deze regeling.

De BTW (PDV) bedraagt in Kroatie 25% voor het hoge tarief, en 10% en 5% voor het lage tarief.!!!

Voorwaarden

  1. De waarde van de goederen moeten per factuur een minimumwaarde hebben van 500 kuna (incl. BTW). Dit betekent dat het gaat om goederen gekocht in 1 winkel op 1 dag. Maar u mag natuurlijk meerdere facturen overleggen.
  2. De verkoper heeft u een ingevuld PDV-P formulier verstrekt.
  3. De koper (u dus) neemt deze goederen ongebruikt mee de grens over, Kroatie uit.
  4. De gekochte goederen moet u laten zien aan een kroatische douane-ambtenaar, die registreert (stempel) wanneer de goederen de grens passeren.
  5.  De koper (u dus) moet het (gestempelde) PDV-P formulier binnen 6 maanden van de factuur datum opsturen.

Er zijn diverse manieren om de teruggevorderde BTW te ontvangen.

  1. Indien u een formulier heeft ingevuld van Global Refund kunt u deze opsturen naar Global Refund of innen aan de grens als Global Refund daar een kantoor heeft. Global Refund rekent ongeveer 25% provisiekosten. dus als je 200 kuna terugkrijgt, houd Global Refund 50 kuna achter.
  2. Indien u binnen 6 maanden terugkeert naar dezelfde winkel krijgt u daar het geld contant.
  3. Ook kunt u de betreffende winkel uw papieren toesturen. Zij maken het geld dan over naar het door u opgegeven banknummer (met aftrek van evt. kosten).
  4. U kunt ook binnen 6 maanden naar ieder postkantoor gaan in Kroatie met het afgestempelde formulier. U krijgt het geld met aftrek van de provisiekosten. 

Is een reflecterende jas of vest ook verplicht in Kroatië?

Ja, Na Oostenrijk, Tsjechië, Italië, Portugal, en Spanje volgt ook Kroatië de Europese trend: vanaf 1 januari 2006 is de reflecterende jas/vest verplicht voor automobilisten.

Automobilisten zijn verplicht de reflecterende jas/vest te dragen als zij zich buiten het voertuig bevinden voor bijvoorbeeld het verrichten van reparaties, het vervangen van banden, en/of hulp roepen van andere voertuigen.