Watersport

Zeilen over kristalheldere wateren
Het kristalheldere water en de ontelbare eilanden voor de kust van Kroatië maken het land tot een perfecte zeil- en vaarbestemming.

Van de 1185 eilanden zijn er 66 bewoond. Hier kunt u aanmeren voor een hapje of een drankje in een van de gezellige havenstadjes of vissersdorpjes.

Het land beschikt over 50 goed ingerichte jachthavens, die van alle gemakken zijn voorzien. In de meeste havens is het mogelijk plezierjachten te huren voor een dag, een week of langer.

U hoeft echter geen ervaren zeiler te zijn om de natuur en charme van Kroatië op deze speciale manier te ontdekken. Kroatië kent namelijk vele ervaren kapiteins die u graag op hun traditionele zeilschip meenemen en u de bijzondere plekjes van de kuststrook laten zien. Eventueel gecombineerd met een fiets of wandelvakantie.

Meer informatie
Op de website van het Kroatisch Verkeersbureau treft u meer informatie over zeilen, en suggesties voor zeilroutes aan. Tevens kunt u via het callcenter van het Kroatisch Verkeersbureau (tel. 0900-2022102 – geopend tussen 11-15 en € 0,35 per minuut) meer informatie aanvragen over de jachthavens en regelgeving.

Bij uw ANVR reisbureau kunt u terecht voor het boeken van een onvergetelijke zeilcruise langs de kust van Kroatië.

Verplichte Vaardocumenten Kroatië

Wanneer je gaat varen in Kroatië, is het verstandig om na te gaan wat je bij je moet hebben.
Want weet jij welke vaardocumenten je u als Nederlandse schipper moet kunnen overleggen in Kroatië?

Document Verplicht Toelichting
ICC Ja Geldig voor kustwateren.
ICP Ja -
Bemanningslijst Ja -
Watersportverzekering Ja Een verzekering is verplicht, voor boten met een motor van 15 kW of meer. Een engelstalige verklaring dat je verzekerd bent is verplicht.
Zie ook het verzekeringsadvies hieronder.
Btw bewijs Nee -
Eigendomsbewijs Ja Door uzelf meegebrachte boten of jachten hoeven niet aangegeven te worden.
Wél dient u in het bezit te zijn van een eigendomsbewijs.

Aanvullende regels

  • Voor Kroatië is een vaarvergunning verplicht.
  • De vaarvergunning is te koop bij de havenmeester.

Verzekeringsadvies bij varen in Kroatië
Vanwege het financiële risico is ten minste een WA-verzekering aan te raden. Of nog beter: een volledig cascoverzekering, want het is niet zeker of andere schepen in het buitenland ook WA-verzekerd zijn. Een cascoverzekering keert ook schade aan uw schip uit. Bovendien neemt de verzekeraar u veel werk uit handen met bijvoorbeeld het verhalen van schade op de tegenpartij.

Meer informatie
Voor meer informatie over het vaargebied en eventuele stremmingen kunt u bellen met de afdeling Watersport, telefoon: (070) 314 50 20 of e-mailen met watersportinfo@anwb.nl.

Bron: ANWB

Vignette
De kapitein van een vaartuig dat de Republiek Kroatië over land heeft bereikt of dat in een haven of een andere daarvoor goedgekeurde plaats in de Republiek Kroatië is ondergebracht, is verplicht voor hij uitvaart een vignette aan te schaffen en de bemanningslijst bij de Havendienst of dependance daarvan te verifiëren.

Vaartuigen die korter zijn dan 2,5 m en/of die een gezamenlijke stuwkracht hebben die minder is dan 5 kW hoeven geen vignette te aan te schaffen. De vignette moet op een zichtbare plek op het vaartuig worden aangebracht en is een jaar geldig vanaf de dag dat hij is afgegeven. Bij het niet bezitten van een vignette worden bij aanhouding door de waterpolitie hoge boetes berekend.

De vignette dekt de volgende toeslagen:

  • veiligheidstoeslag voor de vaart
  • toeslag voor het gebruik van objecten bestemd voor een veilige vaart (lichtheffing)
  • toeslag voor een gedetailleerde zeekaart
  • leges

Indien de kapitein van een vaartuig gedurende zijn verblijf in de Kroatische territoriale wateren en de geldigheid van de vignette niet van plan is zijn bemanning te wisselen, hoeft hij zich niet meer te melden bij de Havenmeester of dependance daarvan.

Kroatisch Verkeersbureau
Postbus 277
2800 AG Gouda
0900-20 22 102