Eten en drinken

Waar eten?
Afgezien van hotels die overnachtingen met half- of volpension bieden, zijn er in alle steden, toeristische plaatsen en langs alle hoofdverkeerswegen restaurants, herbergen, eethuisjes, wijnkelders, pizzeria’s en snackbars.

Lekkerbekken zullen echter vooral prijs stellen op restaurants en eethuisjes met een originele Kroatische keuken.

Foto hiernaast is genomen tijdens een etentje met onze vrienden Inge en Felix uit Oostenrijk bij restaurant Ježevac in Krk-stad.

Alle dierlijke levensmiddelen zijn aan de gelijke controlevoorschriften onderworpen, zoals in de landen van de Europese Unie gebruikelijk is en deze zijn aan controles onderworpen door de veterinaire en geneeskundige dienst.

Wat is lekker om te eten?
Afgezien van de traditionele Europese keuken biedt Kroatië een breed scala aan populaire inheemse gerechten en specialiteiten: tot de koude (voor)gerechten behoren de beroemde dalmatinski en istarski pršut (gerookte ham van Dalmatië of Istrië), paški en lièki sir (kaassoort van het eiland Pag en uit de Lika-regio), ovèji sir (schapekaas), slavonski kulen (Slavonische pittige gedroogde worst), de bekende samoborska en zagorska èešnjovka (knoflookworst van Samobor of Zagorje), svježi sir s vrhnjem (verse kaas met room).

De hoofdgerechten hangen af van de plaats waar u zich bevindt. In Dalmatië, het kustgebied, op de eilanden en in Istrië bestaan de hoofdgerechten voornamelijk uit verschillende soorten vis en andere zeevruchten en wat vlees betreft uit pašticada’s (vleesgerecht met gnocci) of gekookt lamsvlees.

In het binnenland van Kroatië bestaat een enorme verscheidenheid aan vleesgerechten. Bijzondere specialiteiten zijn purica s mlincima (kalkoen met meelreepjes), gebraden lamsvlees, gebraden biggenvlees, gekookte of gebakken štrukli (deegrol met verse kaas). Wat de zoetigheden betreft zijn er afgezien van de vermelde štrukli: orehnjaèa (walnotenbrood), makovnjaèa (papaverbrood), savijaèa (strudel) met verse kaas of verschillende vruchten.

Wat is lekker om te drinken?
Er zijn naast de heerlijke wijnen ook uitstekende bieren en lekkere koffie te vinden. Een lekker biertje dat wij regelmatig drinken is Ožujsko. 

Zie het schuimend biertje hiernaast.

De wijnbouw en productie van lekkere en gesorteerde wijnen behoren tot een eeuwenoude traditie van Kroatische wijnbouwers zowel in het continentale deel van Kroatië als in het kustgebied en Dalmatië. De bekendste Kroatische wijnen aan de Adriatische kust zijn rode wijnen - teran, merlot, kabernet, opolo, plavac, dingaè, postup en witte wijnen - malvazija, pošip, pinot, kujundžuša, žlahtina, muškat. In het binnenland van Kroatië - rizling, graševina, burgundac, traminac.

Als u na het lezen van bovenstaande informatie wat meer over de wijnen zou willen weten, of als u eens een lekker Kroatisch wijntje zou willen proeven, dan kunt u deze in Nederland bestellen bij wijnlandkroatie in Drunen, daar kan men een keus maken uit de prachtigste wijnen van Kroatië. (Živjeli, za vaše zdravlje).

Onder de sterke dranken zijn vooral de jenevers bekend - šljivovica (pruimenjenever), travarica (grasjenever), lozovaèa (druivenjenever) en onder de dessertwijnen: prošek en maraschino (kersenlikeur).
Bron: Kroatisch Verkeersbureau.

Naast het typische Kroatische eten, zult u in het land ook vele westerse restaurants, pizzeria's, fastfoodtentjes en pubs tegenkomen. Ook koffiehuizen (niet zoals bij ons in Nederland) zijn populair in Kroatie.

De traditionele Kroatische keuken kent gerechten zoals Prsut, Dalmatische gerookte ham, Kulen, salami met paprika, Mlinci, kalkoen met mie of macaroni of een Kroatische visschotel zoals de Brodet. De Kroatische keuken kent veel Slavische invloeden.

Populaire dranken in Kroatie zijn de wijnen en het bier. De wijnen, zowel rode als witte, zijn van uitstekende kwaliteit. Het bier in Kroatie heet Pivo. Sterke dranken kan met er ook waarderen en men houdt van het mengen van dranken.

Welkom in Konoba en Pizzeria GalijaPaula samen met Dennis
In KrK-stad is een prima restaurant met de naam Galija. Hier moet men minimaal een keer zijn geweest om de Kroatische keuken te kunnen beoordelen. Men kan hier o.a. oven heerlijke pizza's en culinair hoogstaande visgerechten bestellen.

Op de foto hiernaast zit Paula samen met pizzabakker Denis, de zoon van onze vrienden Zora en Ivan. De foto is genomen in Pizzeria Galija.

Locatie
Konoba en Pizzeria Galija ligt net binnen de stadsmuren van de stad Krk ( Frankopanska Ulica 38) niet ver van het Franziskanerklooster en de basisschool en is maar 100 meter verwijderd van de hoofdweg en ca. 300 meter van het strand gelegen. Het feit dat we zijn gelegen in het oude gedeelte van de stad, maakt Konoba Pizzeria Galija een ideale plek om te genieten van tal van lekkernijen na een lange wandeling en de bezienswaardigheden in Krk-stad.

De totale oppervlakte van de konoba is ongeveer 300 m2. Het bestaat uit vier kamers, zeer aangenaam ingericht, met veel smaak en liefde, zodat het hele ambientie ademd in de geest van Primorje en in de oude architectonische stijl.

De ruimte is comfortabel met airconditioning en bevat tal van elementen die van belang zijn; oude foto's van Krk, een prachtig broodoven, een antieke open haard, verschillende antieke hulpmiddelen en een grote vis venster en toont de steeds vers, smakelijk en aantrekkelijk vruchten van onze prachtige Adriatische , Die onweerstaanbare geworden na te zijn opgesteld door eerste klas koks.

De belangrijkste ruimte bevat een pizzeria in de uitbreiding van de bar, die de gasten in de gelegenheid brengt om te genieten van zelfgebakken brood en pizza.

Galija's biedt zowel eenvoudige autochtone voedsel en meest heerlijke internationale gerechten, zodat iedere gast zich kan vinden wat ze eigenlijk net als de meeste in ons aanbod van koude voorgerechten, pasta, risottos, vlees in sauzen, gegrild vlees, vis, garnalen, en vele soorten pizza's gemaakt in een broodoven.

Toprestaurants
Andere toprestaurants op het eiland KRK zijn onder andere ook Restaurant Galeb (Obala Hrv. Mornarice 3), restaurant Sime, restaurant Marina en restaurant Torkul. Maar u moet zéker niet vergeten om het uitstekende Restaurant JEZEVAC te bezoeken!

Restaurant JEŽEVAC
Dit is een uitstekend en goed restaurant, gelegen aan de LUKOBRAN 7, in Krk-stad. (Niet te verwarren met het restaurant op camping Ježevac). Het is te vinden als u rechts van de scheepswerf (brodogradilište) het straatje inloopt, dan voorbij het stad-strand en de tennisbanen, en dan vindt u het aan uw linkerzijde. Het is zo’n 10 minuten lopen vanaf het busstation.

In dit restaurant kan men voor een redelijke prijs uit vele verschillende gerechten van de kaart kiezen. Ook komt THE BOSS regelmatig vragen of u een 'medicijntje' nodig heeft, wat dat is zult u dan wel zien! Omdat er zoveel personeel aanwezig is, duurt het ook niet lang voordat het door u bestelde op tafel staat. U zult versteld staan van de prijs/kwaliteit, en verwacht dan ook dat u hier tijdens uw vakantie in Krk-stad vaker zult terugkeren!

Restaurant JEŽEVAC heeft twee terrassen, één aan de campingzijde, en één aan de zijde van de Adriatica met een mooi uitzicht op de stad Krk. De keus is aan u!
Eet smakelijk, Dobar tek!

Pizeria Mala Vrata
Ook Pizzeria Mala Vrata aan de boulevard ( Obala Hrv. Monarice 4) is een bezoekje zeker waard, en moet u beslist eens bezoeken!

Konoba-Pizzerija Ivinčić
In dit door ons pas ontdekte restaurantje (2019), kan men heerlijk eten. Dit restaurantje kunt u vinden als u vanaf Krk-stad richting Valbiska rijdt in het dorpje Skrpcici, aan de rechterzijde van het straatje.

Wijnen
Naast het standaard aanbod van alcoholische dranken en nonalcoholic, hebben wij ook wijnen gemaakt, zowel door het eiland wijnproducenten en gerenommeerde wijnproducenten uit het hele land.

Ook belangrijk om te weten
In heel Kroatië kan je gewoon water uit de kraan drinken.

Olijventeelt in Kroatië onder de beste van de wereld

De Italiaanse organisatie L'Extravergine heeft Kroatië opgenomen op de lijst van de beste extra vergine olijfoliën ter wereld. De extra vergine buza olie, afkomstig uit het noordelijke schiereiland Istrië, is uitgeroepen tot de beste fruitolie ter wereld.

Daarmee plaatst dit product zich in de prestigieuze gids over de kwaliteit van de olijfolie naar soort en afkomst. De gids wordt jaarlijks naar aanleiding van de verkiezing door de organisatie uitgegeven.

Intense fruitsmaak
De olie heeft een intense fruitsmaak en wordt gemaakt door de eigenaren van landhuis Stancija Meneghetti, gelegen bij Barbariga, ongeveer 25 kilometer vanaf Rovinj.

Olijfolie speelt een belangrijke rol in Istrië en Dalmatië. Steeds meer particulieren richten zich dan ook op de teelt en productie van olijven. Daarnaast zijn de olijfgaarden ook interessant voor toeristische doeleinden. Steeds meer ondernemers richten, naast de talrijke wijnkelders en proeflokalen, ook proeverijen van olijfolie langs de kust op. Een uitstekend voorbeeld daarvan is het eerder genoemde Stancija Meneghetti. Wijn en olijven vormen dan ook een perfecte combinatie.

Eeuwenoude traditie
Net als de olijventeelt behoort ook de wijnbouw van Kroatië tot een eeuwenoude traditie. De vruchtbare bodem en de zon zorgen ervoor dat de wijnranken juist díe druiftrossen geven die volle, veelal rode, kwaliteitswijnen opleveren. Zo kunt u genieten van een lekkere wijn in combinatie met idyllische landschappen en goede olijven.

Bron: Kroatisch verkeersbureau