Kroatië stap dichterbij invoering euro als nationale munt

 

BRUSSEL/BRDO (ANP) - EU-land Kroatië kan beginnen aan de voorbereidingen om euromunten uit te geven. In het Sloveense Brdo ondertekenden de Europese Commissie en de ministers van Financiën van de nu nog negentien eurolanden (Eurogroep) daarover een overeenkomst met de gouverneur van de Kroatische nationale bank.

Kroatië kan nu bijvoorbeeld de nationale zijde van zijn toekomstige euromunten gaan ontwerpen. Alle euromunten hebben naast een nationale kant een gemeenschappelijke, Europese zijde die de waarde van de munt aangeeft. Er zijn acht euromunten.

Zodra Kroatië het groene licht krijgt om tot de eurozone toe te treden, mag het land zijn euromunten produceren en verspreiden. De huidige munteenheid, de kuna, zal dan worden ingetrokken. Dat is voorzien in 2023.

Kroatië is sinds vorig jaar juli bezig met de nodige stappen om euroland te kunnen worden. Daarvoor moest het onder meer toetreden tot een Europees wisselkoersmechanisme voor twee jaar. De Kroatische kuna mag zolang maximaal 15 procent afwijken van een vastgestelde spilkoers om te voorkomen dat het land in de aanloop naar de invoering van de euro zijn munt devalueert om een concurrentievoordeel te krijgen.

vrijdag 10 september 2021, 14:20